Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012


ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ – ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ

ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥΔΙΑΚΟΠΤΟ – ΖΑΧΛΩΡΟΥ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ – ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ

Iσως μια από τις ομορφότερες εξορμήσεις για Σαββατοκύριακο στη φύση! Μόνοι ή ακόμα καλύτερα με παιδιά , στο φαράγγι του Βουραϊκού θα νιώσετε πρωτόγνωρα συναισθήματα από τις πανέμορφες εικόνες Ελληνικής γής. Η εκδρομή αυτή θα συγκινήσει ιδιαίτερα τα παιδιά, μια που το τρένο από μόνο του αποτελεί μεγάλη εμπειρία για αυτά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον  οδοντωτό. Τυπώστε λοιπόν την Ιστορία του τρένου και διαβάστε την κατά τη διαδρομή από Διακοπτό μέχρι  Ζαχλωρού ή Καλάβρυτα. Οι πιό τολμηροί μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι του Βουραϊκού με τα πόδια (ακολουθώντας τις οδηγίες) γεμίζοντας οξυγόνο αλλά και τις κάρτες μνήμης των φωτογραφικών μηχανών.

Κάτι πολύ σημαντικό: Στην εκδρομή αυτή δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο! (λεπτομέρειες, inside).

Θυμηθείτε: Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ξεκινήστε και από Πάτρα, Κόρινθο, Ρίο, Ναύπακτο…

Να περάσετε καλά

ΧΑΡΤΗΣ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ

Ο Βουραϊκός ποταμός πηγάζει από τα βουνά των Καλαβρύτων ανάμεσα στις ανατολικές προεκτάσεις του Ερύμανθου και τις δυτικές του Χελμού και ρέει με βόρεια κατεύθυνση στα δυτικά του νόμου Αχαΐας, ενώ το μήκος του φτάνει περίπου τα 40 χλμ.
Μετά τα Καλάβρυτα ο Βουραικός έχει ανοίξει βαθύ και απόκρημνο φαράγγι, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως μέρος του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού, μέσα στο οποίο κινείται ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό. Το διασημότερο ελληνικό τρένο, ο Οδοντωτός, που διανύει μια από τις ωραιότερες διαδρομές της Ευρώπης, αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στην περιοχή των Καλαβρύτων.
Το όνομα του φαραγγιού μνημονεύει τη Βούρα, σημαντική πόλη της αρχαιότητας που πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Ο μύθος όμως, θέλει τον Ηρακλή να τραβά μια μαχαιριά με το σπαθί του στη θέση «Πόρτες» κόβοντας στα δύο το βράχο που του έκλεινε το πέρασμα για να φτάσει κατ’ άλλους στον Ευρυσθέα, κατ’ άλλους στην αγαπημένη του Βούρα την κόρη της Ελίκης (εξ’ ου και Βουραϊκός). Στις όχθες του φαραγγιού εξάλλου υπάρχει σπήλαιο που κατά την μυθολογία ήταν μαντείο, αφιερωμένο στον Ηρακλή. Εκεί οι προσκυνητές έριχναν τους αστραγάλους και διάβαζαν τους χρησμούς στους Πίνακες της Γνώσης, όπως τους αποκαλούσαν.
Ενας άλλος μύθος συνδέεται με την μάχη των Θεών με τους Τιτάνες. Στο επιβλητικό φαράγγι του Βουραικού, λέει ο μύθος, συναντήθηκαν Θεοί και Τιτάνες για να αναμετρηθούν. Μες στον αχό της αμφίρροπης μάχης, εκεί που οι Θεοί κινδύνευαν να κατατροπωθούν, κατέφθασε βοηθός τους η Στύγα, που όριζε τα νερά της φοβερής πηγής των Αροανίων, του σημερινού Χελμού. Με όπλο τις βροχές και τις καταιγίδες, η στυγερή κόρη του Ωκεανού συνετέλεσε ώστε να αποκλίνει η μάχη υπέρ των Θεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου