Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012



ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΕΣPDFΕκτύπωσηE-mail
Πρόσφατα, ταξιδεύοντας με το ΚΤΕΛ από Αθήνα για Πάτρα, λίγο πριν τον Ψαθόπυργο και την Ροδινή, χαζεύοντας από το παράθυρο βλέπω ένα πανύψηλο καταρράκτη. Αν και τον είδα μόνο για μερικά δευτερόλεπτα εντυπωσιάστηκα από το ύψος του. Πρέπει να είναι τουλάχιστον εξήντα εβδομήντα μέτρα και λόγω της εποχής, τέλος του χειμώνα, είχε πολύ νερό. Αν και δεν είχα τον κατάλληλο εξοπλισμό την επόμενη ημέρα πήγα στον καταρράκτη.
Η πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται από ένα σημείο όπου γίνονται έργα για την νέα οδό Κόρινθος-Πάτρα. Τα χώματα και τα μπάζα είναι εμφανή, αλλά προφανώς πρέπει να μην τρέχουμε και χάσουμε την είσοδο. Το νερό του καταρράκτη τρέχει στο αριστερό μέρος όπως κοιτάμε τον καταρράκτη και από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις η πορεία δεν θα είναι εύκολη. Το παντελόνι που φοράω κάνει την πορεία πιο δύσκολη γιατί δεν μπορώ να μπω στο νερό εάν χρειαστεί. Ευτυχώς το νερό δεν διασχίζει φαράγγι, αλλά υπάρχει δυνατότητα να περπατάς στις όχθες, πότε αριστερά πότε δεξιά από το νερό. Οι όχθες είναι δύσβατες αλλά πότε εύκολα πότε δύσκολα περνάω από τα βράχια. Η επιλογή κάθε φορά του πιο κατάλληλου σημείου για να περάσεις είναι μία πνευματική άσκηση.
Περισσότερα... [ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΕΣ]
 
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΑΚΑΒΟΣPDFΕκτύπωσηE-mail
Στο τεύχος 214, Μάρτιος- Απρίλιος 2012 του περιοδικού  ΚΟΡΦΕΣ του Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ, δημοσιεύθηκε  η περιγραφή της παγοαναρρίχησης στον καταρράκτη Κάκαβο στον Ερύμανθο, που έγινε την 19-1-2012 από τους Βάνια Μαυρόπουλο,  Γιώργο Μάλαμα και Ervin Witowschi.
Επειδή με ενδιαφέρουν οι καταρράκτες και τον συγκεκριμένο ούτε τον ήξερα, μόλις έφτιαξε κάπως ο καιρός πήγα να τον δώ, πως είναι μετά το λιώσιμο του πάγου. Η αρχή της πορείας είναι 500 περίπου μέτρα πριν η μετά το χωριό Σπαρτιά, ανάλογα αν θα πάτε από το χωριό Ερυμάνθεια η από το χωριό Αλεποχώρι.
Περισσότερα... [ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΑΚΑΒΟΣ]
 
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΚΟ ΛΑΓΚΑΔΙPDFΕκτύπωσηE-mail
Πως προέκυψαν οι καταρράκτες στο Κακό Λαγκάδι. Προσπαθώντας να πάω στον καταρράκτη Κάκαβο, στην δεύτερη διασταύρωση αντί να πάω ευθεία έστριψα δεξιά. Αριστερά, όχι πολύ ψηλά από τον χωματόδρομο φαινόταν η συνέχεια της κορυφογραμμής του Προφήτη Ηλία. Παράλληλα κάτω υπήρχε μία ωραιότατη θέα προς τα τοπία στις υπώρειες του Ερύμανθου και η διαδρομή ήταν ενδιαφέρουσα, μέσα στα έλατα. Ελπίζοντας ότι ο δρόμος κάποια στιγμή θα στρίψει αριστερά και θα αρχίσει να ανεβαίνει συνέχισα την πεζοπορία. Και ω του θαύματος φτάνω σε διχάλα, όπου φυσικά πάω αριστερά. Το ανησυχητικό όμως ήταν ότι ο δρόμος δεν ανηφόριζε αρκετά. Και μετά ήλθε το τέλος, του δρόμου. Αλλά τελείως τέλος. Ένα ωραίο λιβάδι στη νοητή συνέχεια του δρόμου και μερικές κατσίκες που έβοσκαν αμέριμνες δεν μπορούν να σε παρηγορήσουν για τον Κάκαβο που χάνεις. Ξαφνικά από το πουθενά εμφανίστηκε ο βοσκός ο οποίος έκανε την μεγάλη ανατροπή. Όπως μιλάγαμε για τον καταρράκτη και τα ρέματα μου λέει «Λίγο πιο πέρα έχει ένα ρέμα. Έλα να το δείς». Άντε, λέω μέσα μου, από τα ψηλά στα χαμηλά, κυριολεκτικά. Παίρνουμε λοιπόν ένα μονοπάτι μέσα στα έλατα και σε πέντε δέκα λεπτά φτάνουμε σε ένα καταρράκτη!!!. Δεν ήταν βέβαια το θαύμα της φύσης αλλά ήταν ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ.
Περισσότερα... [ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΚΟ ΛΑΓΚΑΔΙ]
 
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ-ΤΡΑΝΟ ΛΑΓΚΑΔΙPDFΕκτύπωσηE-mail
Ο Σελινούντας συγκαταλέγεται στα μεγάλα σε μήκος ποτάμια της βόρειας Πελοποννήσου. Πηγάζει από τον Ερύμανθο στην περιοχή της Βλασίας και χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο κοντά στο Αίγιο, διανύοντας μήκος πολλών χιλιομέτρων. Το κεντρικό του τμήμα αποτελεί το φυσικό δυτικό όριο του όρους Κλωκός. Το όνομα Σελινούντας απαντάται και σε άλλα ποτάμια του αρχαίου κόσμου. Σελινούς λέγεται ο ποταμός της Σικελίας δίπλα στην ομώνυμη ελληνική αποικία των Δωριέων. Με το ίδιο όνομα απαντώνται ποτάμια στη Μικρά Ασία, την Εύβοια και την Ηλεία. Ο Σελινούς κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν ποτάμιος θεός, ο οποίος οτα νομίσματα εμφανιζόταν μαζί με ένα φύλλο σέλινου.
Η πορεία της κοίτης του ποταμού είναι αρκετά οριζόντια (400μ. υψομετρική για πάνω από 20 χλμ. μήκος). Για ένα τμήμα 14 χλμ. προσφέρεται για κατάβαση με καγιάκ κάποιες εποχές του χρόνου, ενώ από το τέλος της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο είναι εφικτή η διάσχιση του πεζοπορικά (river trekking). Κατεβαίνοντας τον Σελινούντα, συναντάμε στο ύψος του χωριού Άνω Μαυρίκι μία γραμμή από διαδοχικούς καταρράκτες που πέφτουν από την ορθοπλαγιά των παρειών του Κλωκού στην κοίτη του ποταμού. Είναι η απόληξη του φαραγγιού Τρανό Λαγκάδι.
Από την άνοιξη του 2007, ο Μιχάλης Κότταρης, καλός γνώστης της περιοχής, μάς είχε προτείνει να εξερευνήσουμε το φαράγγι. Το ίδιο φθινόπωρο λοιπόν, ομάδα μελών του ΠΟΑ οργανώθηκε για την πρώτη κατάβαση του φαραγγιού. Στη μικρή αρχικά ομάδα προστέθηκαν και άλλοι φίλοι του συλλόγου που ασχολούνται με το canyoning κι έτσι η ομάδα έφτασε τα 10 άτομα.
Περισσότερα... [ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ-ΤΡΑΝΟ ΛΑΓΚΑΔΙ]
 
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΕΘΡΕΑPDFΕκτύπωσηE-mail
Ο Τεθρέας πηγάζει κάτω από το διάσελο του Ερύμανθου, περνάει από το Αλεποχώρι και συνεχίζει μέχρι να βρεί τον Πείρο που πηγάζει από τα Λακκώματα. Όσο ανεβαίνουμε για την ερειπωμένη Μονη Ταξιαρχών μας συνοδεύει από αριστερά σε όλη την διαδρομή. Εν τούτοις δεν διακρίναμε κάτι ενδιαφέρον που αξίζει να το ψάξεις από κοντά. Φθάνοντας στη Μονή, φαίνεται ένα μεγάλο ευθύγραμμο τμήμα του Τεθρέα και στο τέλος του ένας καταρράκτης. Η απόσταση μας φάνηκε μακρινή, είχαμε και άλλο πρόγραμμα, αρκεστήκαμε σε μία φωτογραφία την οποία και μεγεθύναμε.

Κείμενο-Φωτογραφίες Ντίνος Δημητρακόπουλος

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ
 
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝPDFΕκτύπωσηE-mail
Πηγαίνοντας οδικώς προς το Αλεποχώρι που είναι στους πρόποδες του Ερύμανθου, μπροστά και αριστερά βλέπεις το βουνό. Στην αρχή, όσο είσαι μακριά, δεν μπορείς να διακρίνεις λεπτομέρειες και απλά εντυπωσιάζεσαι από τον όγκο του βουνού. Όταν πλησιάσεις, ο δρόμος ανεβοκατεβαίνει τις πτυχώσεις του εδάφους που σου κρύβουν τον προορισμό σου. Ώσπου ξαφνικά, αφού περάσεις από ένα στένωμα ανάμεσα σε κατακόρυφα βράχια και το ποτάμι, απέναντι σου βλέπεις μία πανύψηλη ορθοπλαγιά με την μακριά κορυφογραμμή να είναι σχεδόν οριζόντια. Αν πας αρχές της άνοιξης και έχεις την τύχη ο καιρός να είναι πραγματικά ανοιξιάτικος, το θέαμα είναι μαγευτικό. Το βουνό είναι ακριβώς από πάνω σου, νομίζεις ότι αν απλώσεις το χέρι θα το αγγίξεις. Η κορυφογραμμή είναι σκεπασμένη από χιόνια τα οποία κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά. Ξέρεις ότι κάπου απέναντι σου είναι η Μονή Ταξιαρχών και οι καταρράκτες.
Περισσότερα... [ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ]
 
ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΣPDFΕκτύπωσηE-mail
Ο Γκρεμιστός είναι από τη μεριά της Τσαπουρνιάς. Μετά το Μίχα και πριν φτάσουμε στην Τσαπουρνιά φεύγει αριστερά απάνω χωματόδρομος. Δεν έχει μεγάλα προβλήματα αλλά ένα συμβατικό αυτοκίνητο καλλίτερα να τον αποφύγει. Άλλωστε μέχρι τον καταρράκτη η απόσταση είναι περίπου 3,5 χμ και μπορεί εύκολα να πάει κάποιος με τα πόδια. Ολόκληρη η διαδρομή είναι μέσα στα έλατα. Από ένα σημείο, μετά το οποίο ο δρόμος κατηφορίζει, μπορούμε να διακρίνουμε μέσα στα έλατα τον Γκρεμιστό. Το οπτικό πεδίο κλείνει ένας ορεινός όγκος και στη αριστερή άκρη του είναι ο καταρράκτης. Έστω και αν έχουμε πάει με αυτοκίνητο, αξίζει το τελευταίο αυτό τμήμα να το κάνουμε με τα πόδια.
Περισσότερα... [ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΣ]
 
ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣPDFΕκτύπωσηE-mail
Πηγαίνοντας από Καλάβρυτα στην Χαλανδρίτσα περνάμε από το χωριό Καταρράκτης. Από την άκρη του μικρού πάρκου μπορούμε να δούμε τον καταρράκτη. Τίποτα το καταπληκτικό.
Για φωτογραφίες πατήστε εδώ
 
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣPDFΕκτύπωσηE-mail
Φτάνουμε στην Άνω Βλασία και από την κεντρική πλατεία φεύγει άσφαλτος δεξιά και κάτω. Σε λίγο γίνεται χωματόδρομος και στην πρώτη διασταύρωση πάμε αριστερά και μετά δεξιά. Όπως ακολουθούμε τον χωματόδρομο, δεν υπάρχει σχετική πινακίδα, αλλά όταν θα φτάσουμε κοντά στον καταρράκτη θα το καταλάβουμε. Ο δρόμος στενεύει, αριστερά υψώνεται ένας τεράστιος βράχος και κάτω δεξιά μεγάλα και πολλά δένδρα δημιουργούν ένα ωραιότατο τοπίο. Αν  δεν το καταλάβαμε έγκαιρα, προχωράμε, παρκάρουμε μετά το στένωμα και γυρίζουμε πίσω. Πηγαίνοντας με τα πόδια βρίσκουμε εύκολα με πιο τρόπο θα κατέβουμε στο ποτάμι. Ο Σελινούντας έχει πηγές και στο Καλλιφώνι και στον Ερύμανθο, οπότε φτάνοντας στην Άνω Βλασία εχει αρκετό νερό.
Περισσότερα... [ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ]
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου