Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ


Πάρνωνας: Φτάνουμε στην γραφική Καστάνιτσα...

Η Καστάνιτσα είναι ένα πανέμορφο χωριό στον Πάρνωνα, το οποίο, όπως μαρτυρά το όνομά του, είναι γεμάτο καστανιές, από τις οποίες ζούσαν και ακόμα ζουν οι κάτοικοί του. Για να φτάσεις στο χωριό περνάς μέσα από ένα πανέμορφο δάσος από καστανιές. Αλλά αυτό που είναι το καλύτερο από όλα είναι όταν φτάσεις στο χωριό, τότε που συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας!

Η Καστάνιτσα είναι ένα πανέμορφο χωριό στον Πάρνωνα, το οποίο, όπως μαρτυρά το όνομά του, είναι γεμάτο καστανιές, από τις οποίες ζούσαν και ακόμα ζουν οι κάτοικοί του. Για να φτάσεις στο χωριό περνάς μέσα από ένα πανέμορφο δάσος από καστανιές. Οι ταμπέλες σε προειδοποιούν ότι απαγορεύεται να μαζέψεις κάστανα. Βλέπεις είναι ιδιωτικά τα κτήματα και όλοι οι κάτοικοι ζουν από αυτή την παραγωγή! Που τα τελευταία χρόνια ολοένα και φθίνει.

Ακολουθούμε τον δρόμο με τις στροφές και σύντομα φτάνουμε στην Καστάνιτσα. Αμέσως μόλις φτάσεις στο χωριό, τότε που συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας!
Εμείς φτάνουμε εδώ και είναι μεσημέρι. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο για να ξεκινήσουμε τη φωτογράφηση, συναντήσαμε τους πρώτους κατοίκους, που παραξενεμένοι μας κοιτούσαν τι κάνουμε εκεί τέτοια μέρα, τέτοια ώρα. Είναι συνηθισμένοι βλέπεις να υποδέχονται τους ξένους μόνο τα Σαββατοκύριακα!
Φτάσαμε στην μικρή πλατεία του χωριού όπου υπάρχουν δύο τρία εστιατόρια και κάτσαμε να πιούμε έναν καφέ και να μιλήσουμε με τους ντόπιους κατοίκους. Μάθαμε ότι υπάρχει ένας πολύ προσεγμένος ξενώνας λίγο κάτω από την πλατεία, τον οποίο επισκεφθήκαμε και διαπιστώσαμε κι εμείς ότι, πράγματι έιναι πολύ καλός.
Μετά από την περιπλάνησή μας στα στενά σοκάκια του χωριού, φτάσαμε στην κάτω πλευρά του, όπου καθίσαμε να φάμε σε μία καταπληκτική ταβέρνα, που τις υπόλοιπες ώρες λειτουργεί ως παντοπωλείο!!! Καθισμένοι στο τραπέζι για φαγητό μέσα στο γραφικό αυτό ταβερνάκι, πίσω μας είχαμε απορρυπαντικά κουζίνας, γάλατα εβαπορέ και άλλα είδη παντοπωλείου. Η όλη εικόνα ήταν σίγουρα μοναδική!
Στην παρέα μας ήρθε σύντομα και ο κύριος Γιώργος, ένας ηλικιωμένος κύριος που ζούσε απέναντι από την ταβέρνα-παντοπωλείο και με τον οποίο μιλήσαμε αρκετή ώρα. Μας είπε για το χωριό πως ήταν κάποτε, πόσο κόσμο είχε, πώς ο κόσμος έφυγε για τις πόλεις και τώρα έρχεται μόνο για τουρισμό Σαββατοκύριακα και γιορτές, καθώς και για το πόσο χιόνι πέφτει εδώ από τα Χριστούγεννα και μετά.

Μετά το φαγητό ήρθε η ώρα για περιπλάνηση μέσα στα στενά σοκκάκια της Καστάνιτσας. Μικρά υπέροχα και γραφικά πέτρινα σπίτια και χαρούμενα παιδιά που παίζουν αμέριμνα στον πλακόστρωτο δρόμο είναι η εικόνα που βλέπεις όταν περιδιαβαίνεις την Καστάνιτσα. Τα σπίτια είναι όλα περιποιημένα και φτιαγμένα με πολύ γούστο. Τα τζάκια έχουν πάρει φωτιά και οι καμινάδες βγάζουν τον καπνό με μανία. Η μυρωδιά του σου γαργαλάει τα ρουθούνια, σε συνδυασμό δε με τη χαμηλή θερμοκρασία σου υπενθυμίζει διαρκώς ότι βρίσκεσαι σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας.
 Η Καστάνιτσα είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πάρνωνα, το οποίο αξίζει κάποιος να επισκεφθεί πηγαίνοντας εκεί. Φεύγοντας είχαμε την ίδια εντύπωση που με αυτήν που έχουμε πάντα. Η χώρα μας έχει τόσα ωραία χωριά και τόσο καταπληκτικούς ανθρώπους, που σπάνια θα βρεις σε άλλη χώρα!!!
 
© 2005-2009 Pixeplant, Designed and Developed by the Dreamlab

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου