Ζαρούχλα
Λίμνη Τσιβλού : το διαμαντάκι του Χελμού
Βγαίνουμε από την Ολυμπία Οδό από τον κόμβο της Ακράτας και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε με προορισμό τη Ζαρούχλα. Αρχικά διασχίζουμε αμπελοκαλλιέργειες αλλά όσο κερδίζουμε υψόμετρο πυκνώνουν τα πεύκα και τα έλατα. Στα δεξιά μας κυλάει οποταμός Κράθις, όπου βέβαια αφθονούν τα πλατάνια.
ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ
Περίπου στα 18 χλμ. από την εθνική οδό θα προσέξουμε στα δεξιά μας πινακίδες προς λίμνη Τσιβλού. Στρίβουμε δεξιά, περνάμε το ποτάμι και σε 3-4 χλμ. καλοπατημένου χωματόδρομου αντικρύζουμε τη λίμνη, που δημιουργήθηκε στα 760 μ. υψόμ. το 1913, όταν προκλήθηκε έντονη και εκτεταμένη κατολίσθηση του βουνού, που εγκλώβισε τα νερά του ποταμού και τα οποία με τη σειρά τους έπνιξαν το παλιό χωριό Τσιβλός που σήμερα βρίσκεται κάτω από το νερό. Το βάθος υπολογίζεται γύρω στα 70 μέτρα. Επιβάλλεται μια πεζοπορία γύρω από τη λίμνη: δε θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα. Σε αρκετά σημεία μάλιστα υπάρχει και αμμουδιά. Δεν είναι το καλοκαίρι λίγοι όσοι τολμούν μια τριπλή βουτιά: στη θάλασσα, στο ποταμάκι και στη λίμνη. Αλλού πάλι τα κλαδιά από τα έλατα ακουμπάνε στην επιφάνεια της λίμνης! Παντού γύρω πράσινο. Πράσινο και μπλε. Ή σχεδόν παντού διότι τα τελευταία χρόνια ξεφύτρωσαν και οι απαραίτητες ταβέρνες.
Επιστροφή στον δρόμο προς Ζαρούχλα. Από εδώ και πάνω όσα χωριά συναντούμε ανήκουν στα λεγόμενα Κλουκινοχώρια που έβγαζαν κάποτε φημισμένους μαστόρους της πέτρας, όπως βέβαια και ταΛαγκάδια Αρκαδίας.
Σε λίγο άλλες πινακίδες προς αριστερά για τα χωριά Χαλκιάνικα, Βουνάκι και Αγ.Βαρβάρα (τόπο καταγωγής του μεγαλοεργολάβου Χρήστου Αρφάνη, ο οποίος έχει ομορφύνει το χωριό του με πλακόστρωτους δρόμους, βρύσες, γήπεδο μπάσκετ και ένα μικρό ξενώνα, που βρίσκεται στην πλατεία και αυτή την εποχή ανακαινίζεται.
ΖΑΡΟΥΧΛΑ
Ζαρούχλα : ο κεντρικός δρόμος
Έχοντας διανύσει 34 χλμ. από την παραλιακή εθνική και οδεύοντας στο τέλος της ελατοσκέπαστης ρεματιάς μας υποδέχεται η γραφική Ζαρούχλα στα 1100 μ. υψόμετρο, με τα καλοδιατηρημένα της πυργόσπιτα, ένας από τους πλέον ανερχόμενους χειμερινούς προορισμούς της ορεινής Αχαΐας. Το χωριό είναι περικυκλωμένο από έλατα, καστανιές και καρυδιές. Οι δε μόνιμοι κάτοικοι μετά βίας φτάνουν τους 20-25.
Ας κάνουμε μια μικρή βόλτα. Σώθηκε (και μετατράπηκε σε ξενώνα) ο πύργος του οπλαρχηγού Ασημάκη Φωτήλα περίπου 300 ετών. Επίσης ο πύργος του οπλαρχηγού και προκρίτου των Καλαβρύτων Σωτήρη Χαραλάμπη, αν και σε όχι άριστη κατάσταση. Πάνω από τον ξενώνα "ο Πύργος της Ζαρούχλας" βρίσκεται και το εγκαταλελειμένο σήμεραμοναστήρι της Αγ.Τριάδας το οποίο έχει μερικώς συντηρηθεί εξωτερικά. Μέσα στο χωριό κυλάει και το ρέμα του Ασωπού που πηγάζει από τη θέση Κεφαλόβρυσο ή Κρυονέρι και ενώνεται με τον Κράθι λίγα χιλιόμετρα παρακάτω. Ακριβώς δίπλα στο ποταμάκι θα βρούμε το καφέ-μπαρ ΣΤΟ ΡΕΜΑ (τηλ. 2696034039 & 6976036271), όπου ο κος Πέτρος με τη σύζυγό του Εύα βάζουν καλή ξένη ροκ αλλά και τζαζ ή ακόμη και μπλουζ "μέχρι τις 3:00" όπως γράφει μια πινακίδα στον τοίχο. Στονκεντρικό δρόμο θα βρούμε 4-5 πέτρινες βρύσες, το Cafe Lounge Bar Νώνακρις (τηλ. 6944685003), τρία μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα (το ένα είναι η "Αριάδνη" τηλ. 6976883991, το δεύτερο το "Λίγο απ' όλα" τηλ. 2696034693 και 6977988066 και το τρίτο λίγο πιο πάνω, το "Πέτρινο της Κατερίνας" έχει συν τοις άλλοις και τσιγάρα και φιλμ και μπιζού και γλυκά του κουταλιού και ζυμωτό ψωμί!), το καφέ "Αγορά" (τηλ. 6976892913) και πέντε ταβέρνες. Ο κεντρικός δρόμος μετά τις ταβέρνες συνεχίζει και έξω από τη Ζαρούχλα, χωματόδρομος βατός το καλοκαίρι αλλά αδιάβατος όταν έχει χιόνια, μπαίνει σε πανέμορφο δάσος και καταλήγει στο Ν. Κορινθίας και συγκεκριμένα στο οροπέδιο του Φενεού και την τεχνητή λίμνη Δόξα.
ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΥΓΟΣ
Την επόμενη μέρα θα κάνουμε μια βόλτα στα χωριά Περιστέρα, Μεσορρούγι και Σόλος. Κατηφορίζουμε προς τον Κράθι, περνάμε το πεστροφοτροφείο και ανηφορίζοντας βρίσκουμε διχάλα: δεξιά ένας καινούριος δρόμος 14 χλμ. μας βγάζει κατ'ευθείαν στα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό τους κέντρο, του οποίου οι πίστες ξεκινούν από τα 1700 μ. και φτάνουν ακριβώς στην κορφή Νεραϊδόραχη του όρουςΧελμός (ή Αροάνια) στα 2340 μ., ενώ αν κινηθούμε αριστερά μπαίνουμε στην Περιστέρα με τα άφθονα νερά και την ωραία πλατεία.
Σειρά έχει το Μεσορρούγι και αμέσως μετά το χωριό Σόλος, όπου θα πρέπει να αναζητήσουμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει σε 4 χλμ. μέσα από θεόρατα έλατα στη βρύση της Γκόλφως, μία από τις διασημότερες πέτρινες παραδοσιακές βρύσες της Ελλάδας.
Η βρύση της Γκόλφως
Σ' αυτήν την ειδυλιακή τοποθεσία έγιναν το 1914 τα γυρίσματα της ταινίας "Γκόλφω", βασισμένη στο ομώνυμο έργο που έγραψε το 1893 ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Σπύρος Περεσιάδης από το Μεσορρούγι.
Είτε από το Σόλο είτε από την Περιστέρα μπορούμε να περπατήσουμε μέχρι τη βάση του φοβερού καταρράκτη Ύδατα Στυγός. Εδώ, στο Αθάνατο Νερό του, δινόταν ο πιο ιερός όρκος των θεών του Ολύμπου και με αυτόν σφραγίζονταν και κυρώνονταν οι δομικοί και λειτουργικοί νόμοι του Σύμπαντος. Η Στυξ ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος και γυναίκα του Πάλλαντα, με τον οποίο έκανε 4 παιδιά: το Κράτος, τη Βία, το Ζήλο και τη Νίκη. Κατά την Τιτανομαχία έτρεξε η Στύγα μαζί με τα παιδιά της να ενισχύσουν την παράταξη του Δία ενάντια στον Κρόνο. Το παλάτι της βρισκόταν στα Τάρταρα, εκεί που έριξε ο Δίας τους Τιτάνες και τους Γίγαντες. Το ίδιο αυτό νερό τρέχει και στα Τάρταρα του Άδη (εξάλλου ο Χάρων είναι γιος της Στύγας). Κατά τον Όμηρο η Νηρηίδα Θέτιδα βάφτισε το γιο της, τον Αχιλλέα, στα ιερά Ύδατα Στυγός για να γίνει αθάνατος. Δυστυχώς για τον ίδιο το μόνο σημείο που δεν βράχηκε στα ιερά νερά ήταν η φτέρνα του απ' όπου τον κρατούσε η μάνα του και εκεί ακριβώς τον χτύπησε με βέλος ο Πάρις στον πόλεμο της Τροίας και τον σκότωσε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου