Λίμνη Τσιβλού: Στις πλαγιές του Χελμού η δική μας «Μικρή Ελβετία»
Σε υψόμετρο 700 μέτρων, μικρή αλλά πανέμορφη, μοιάζει με λαμπερό στολίδι που ξεχωρίζει ανάμεσα στα έλατα.
Το τοπίο σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις, καθώς η λίμνη μοιάζει με κουκίδα που «αγκαλιάζεται» από το πράσινο και τις πλαγιές του Χελμού, που καθρεφτίζονται στα νερά της. Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 και δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1912-13 από μια κατολίσθηση που έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθι και παρέσυρε τον οικισμό Τσιβλό, δίνοντας την ονομασία στην λίμνη.
Η έκτασή της φτάνει τα 200 στρέμματα, το βάθος της λέγεται πως ξεπερνάει τα 80 μέτρα, αλλά στην πραγματικότητα είναι 30 και στον πυθμένα βρίσκονται ακόμη τα ερείπια των σπιτιών του οικισμού. Αρχικά οι ντόπιοι την ονόμασαν Μαυρoλίμνη, για το κακό που προκάλεσε.
Κολύμπι με θέα τον ΧελμόΤους καλοκαιρινούς μήνες αρκετοί επισκέπτες επιλέγουν τα νερά της λίμνης για κολύμπι, με θέα το καταπράσινο τοπίο και τις κορυφές του Χελμού, ενώ τους χειμερινούς μήνες κάνουν περιπάτους ή βόλτες με ποδήλατο και αυτοκίνητο στους δρόμους και τα μονοπάτια γύρω της.
Επίσης, υπάρχουν δυο ταβέρνες όπου μπορείτε να καθίσετε για φαγητό ή καφέ, αλλά αν θελήσετε κάτι περισσότερο θα πρέπει να οδηγήσετε μέχρι τα γειτονικά χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, Ζαρούχλα και να φτάσετε εύκολα στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων από τον πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινάει από το χωριό Περιστέρα.
Η Αγία Βαρβάρα και η Παναγία των καταθεσίωνΠολύ κοντά στη λίμνη Τσιβλού βρίσκονται μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αχαϊας. Γνωστότερο και πιο τουριστικά ανεπτυγμένο είναι αυτό της Ζαρούχλας, που απέχει περίπου 10 χλμ. από τη λίμνη. Λίγο πριν φτάσετε στη Ζαρούχλα θα δείτε στα αριστερά σας την πινακίδα για το χωριό Αγία Βαρβάρα στο οποίο αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη για να το γνωρίσετε.
Είναι κτισμένο σε ύψωμα, ανάμεσα σε πλατάνια και ακακίες, και με πολύ υγιεινό κλίμα. Είναι η πατρίδα των περίφημων Βαρβαριτών μαστόρων και υπήρξε κεφαλοχώρι μέχρι τη δεκαετία του 1970, με δημοτικό, σταθμό χωροφυλακής, αγροτικό ιατρείο, ταχυδρομείο και πταισματοδικείο. Σήμερα μπορείτε να δείτε τα σπίτια των οπλαρχηγών Αργυριάδη και Θεοχαρόπουλο, τις εκκλησίες της Αγ.Βαρβάρας, του Αϊ-Γιώργη και την Παναγία, που είναι κτισμένες πριν από 100 χρόνια.
Το χωριό είναι περιποιημένο και σε πολύ καλή κατάσταση, χάρη στον Βαρβαρίτη μεγαλοεργολάβο Χρήστο Αρφάνη που έχει φτιάξει καλντερίμια, πλακόστρωτες πλατείες, ξενώνα και γήπεδα μπάσκετ, καθώς και στους ντόπιους και Αθηναίους που έχουν αναστηλώσει πολλά από τα παλιά πέτρινα σπίτια του χωριού. Αν πάτε Σαββατοκύριακο θα βρείτε ανοικτή και την ταβέρνα-καφενείο που λειτουργεί.
«Κολλημένη» στα βράχια Ανηφορίζοντας τον δρόμο (από Λίμνη Τσιβλού προς Ζαρούχλα) θα δείτε αριστερά δρόμο με πινακίδες προς Χαλκιάνικα και Αγία Βαρβάρα. Λίγο πριν μπείτε στον οικισμό των Χαλκιάνικων θα δείτε χωματόδρομο αριστερά που οδηγεί στην Παναγία Καταθεσίων. Μοιάζει «κολλημένη» πάνω στα κάθετα βράχια, σε υψόμετρο 1.100 με θέα στο φαράγγι του Κράθιδος και στις πλαγιές του Χελμού.
Είναι χτισμένη από Βαρβαρίτες μαστόρους, το καθολικό είναι αφιερωμένο στην κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας. Εσωτερικά έχει τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Ονομάζεται και Παναγία των Καταφυγίων, εξαιτίας των πολλών σπηλιών που υπάρχουν στα βράχια γύρω της, και χρησιμοποιήθηκαν ως σκήτες και κρυψώνες των ντόπιων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 21. Το καθολικό της μονής, όπως και το διώροφο κτίσμα που υπάρχει από κάτω, έχουν αναστηλωθεί πρόσφατα από τον σύλλογο «φίλοι των Χαλκιάνικων». Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.
Το χωριό ΣόλοςΥπάρχουν και άλλα ωραία μικρά χωριά στην περιοχή όπως ο Σόλος με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 1806 και τον πύργο του Σολιώτη.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τη λίμνη για δραστηριότητες, όπως κανό καγιάκ και καταδύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου