400χιλ. Μονοπάτια ορεινής πεζοπορίας στο Μαίναλο
Βλαχέρνα – Βυτίνα – Μεθύδριο – Πυργάκι – Ποταμός Μιλάοντας – Ελάτη – Ροσκίτσα – Στεμνίτσα | Μήκος: 45km | Χρόνος: 17 ώρες
Λεβίδι – Οστρακίνα – Αλωνίσταινα – Κανελάκια – Ζυγοβίστι – Δημητσάνα – Χαράδρα Λουσίου – Αλφειός | Μήκος: 60km | Χρόνος: 25 ώρες
Καρδαράς – Αϊντίνης – Ροεινό – Ρουπάκι – Πιάνα – Αρκουδόρεμμα – Ραπούνι – Λυκόχια | Μήκος: 40km | Χρόνος: 15 ώρες
Τρίπολη – Σιλίμνα – Ποταμός Ελισσών – Μανταίικα – Χρυσοβίτσι – Αρκουδόρεμμα – Λιμποβίσι – Καμπέας – Βαλτεσινίκο | Μήκος: 55km | Χρόνος: 20 ώρες
Σύνολο: 200km x 2 κατευθύνσεις = 400km
Το όρος Μαίναλον με έκταση 700.000 στρέμματα, αποτελεί έναν από τους πλέον εκτεταμένους ορεινούς όγκους της Ελλάδος. Η απίστευτη εναλλαγή των τοπίων και των οικοτόπων του (δάση, κορυφές, ξέφωτα, δολίνες, οροπέδια, ποτάμια, φαράγγια, ορεινοί λειμώνες κλπ.), το πολυδαίδαλο αλλά ήπιο ανάγλυφο, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την διαχρονική αγωνιστική παράδοση των Αρκάδων, αποτελούν έναν μοναδικό πόλο αναψυχής, πολιτισμού και οικολογικής ευαισθητοποίησης. Από τον περιηγητή Παυσανία έως τις μέρες μας τα μονοπάτια αποτελούσαν μοναδικό δίκτυο κυκλοφορίας, και οικονομικών και κοινωνικών επαφών. Ολόκληρα χωριά συμμετείχαν στη διάνοιξη και συντήρηση μονοπατιών και μουλαρόδρομων για την ανθρώπινη επικοινωνία, την πρόσβαση στα ορεινά βοσκοτόπια και τα χειμαδιά. Με τα μάτια της φαντασίας μας μπορούμε να αναπλάσουμε τη σκληρή τους ζωή κόντρα στα στοιχεία της φύσης, την απλότητα και την αυθεντικότητα του βίου τους, πάντα δίπλα και μέσα σ’ αυτή.
Να συγκρίνουμε και να εκτιμήσουμε το μόχθο, τις αγωνίες και τους αγώνες αυτών των ανθρώπων, που στο κάτω-κάτω ήταν οι γιαγιάδες και οι παπούδες μας.
Ίσως τότε συνειδητοποιήσουμε τα αδιέξοδα που στήνει ο τεχνολογικός πολιτισμός και η απληστία, όταν χάνουμε το μέτρο που επιβάλλει η φύση, όταν λησμονούμε τις ρίζες και τις πολιτισμικές μας καταβολές.
Η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός δικτύου ορεινής πεζοπορίας στο Μαίναλο, αποτελούσε από την ίδρυση του ΣΑΟΟ, το 1998, έναν σημαντικό στόχο. Πιστεύουμε ότι ένα λειτουργικό δίκτυο μονοπατιών αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ορειβασίας ως πολιτιστικού αγαθού, και ταυτόχρονα μια συμβατή προς το περιβάλλον και τις αξίες του οικοτουριστικής δραστηριότητας. Η ολοκληρωμένη λειτουργία αυτού του μοντέλου ήπιας ανάπτυξης στην ορεινή Αρκαδία, μπορεί να αποτελέσει ένα φίλτρο μιας εναλλακτικής οπτικής στα μάτια της τοπικής κοινωνίας. Ίσως διακρίνουμε τότε ότι προστατεύοντας τα οικοσυστήματα και τα τοπία των βουνών μας από την ατελέσφορη δόμηση και αστικοποίηση, βελτιώνουμε την επισκεψιμότητα ποιοτικά και ποσοτικά. Και η δυνατότητα μιας απολαυστικής πεζοπορίας μέσα στα υπέροχα μονοπάτια μιας αμόλυντης άγριας φύσης, έχει ανεκτίμητη συμβολή σ’ αυτή την σωτήρια συνειδητοποίηση.
Επιπλέον, μια τέτοια δραστηριότητα θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια σε εκατοντάδες ελληνικούς και ευρωπαϊκούς ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους αλλά και μεμονωμένους πεζοπόρους μειώνοντας τις πιθανότητες μιας απρόβλεπτης περιπλάνησης ή ατυχήματος. Ταυτόχρονα, προσφέρεται η δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης διασωστικών μέσων, αλλά και πεζοπόρων τμημάτων πυροπροστασίας. Για την υλοποίηση όλων αυτών των στόχων, το Δ.Σ. του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών-Οικολόγων από τις αρχές του 2009 προχώρησε στο σχεδιασμό, εντοπισμό, διάνοιξη, καθαρισμό και σηματοδότηση ενός δικτύου τεσσάρων αλληλοτεμνόμενων μονοπατιών συνολικού μήκους 400 χιλιομέτρων που διασχίζουν ολόκληρο το βουνό. Η προσπάθεια αυτή που γίνεται σε εθελοντική καθαρά βάση, με ίδια μέσα και πόρους του συλλόγου και των μελών του, έχει την υποστήριξη της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αρκαδίας που παραχωρεί σταδιακά όλο το υλικό σηματοδότησης.
Ένα σημαντικό έργο οικοτουρισμού και ταυτόχρονης προστασίας της φύσης επιτελείται στην Αρκαδία με ελάχιστο κόστος, χάρη στην επαγγελματικού τύπου δράση των μελών ενός ερασιτεχνικού σωματείου με τη στήριξή του από τους δήμους του τόπου μας.
Έργο που τελικά θα λειτουργήσει προς όφελός τους με την κατάλληλη προβολή, συντήρηση και διαχείριση του, αποτελώντας μία βασική οικοτουριστική υποδομή του υπό ίδρυση Εθνικού Πάρκου Μαινάλου. Ήδη με τη συμμετοχή 30 και πλέον μελών του ΣΑΟΟ που όλο και αυξάνονται, έχουν υλοποιηθεί τμήματα συνολικού μήκους 80 χιλιομέτρων. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί 180 Km μονοπατιών. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση καλαίσθητων πινακίδων και χαρτών στις πλατείες των χωριών και έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου, χάρτη και ίχνους GPS προς χρήση του κοινού.
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΤΕΔΚΑ για τη στήριξη τους, του φίλους συνορειβάτες από διάφορους συλλόγους της Πελοποννήσου και της Αθήνας για την παροχή της εμπειρίας και την ενεργό συμμετοχή τους.
Καλούμε όλους αυτούς και τα περισσότερα από 200 ορειβατικά σωματεία της χώρας μας να έρθουν να απολαύσουν τα υπέροχα τοπία του Μαινάλου, περπατώντας στα ασφαλή μονοπάτια του.
Το Δ.Σ. του ΣΑΟΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου