Τετάρτη 23 Μαΐου 2012
Πέμπτη 17 Μαΐου 2012
Thasos (Photo Dr.Format)
Tο μονοπάτι για τον Λειβαδίτη
Πρόκειται για το σύντομο μονοπάτι μήκους 2 χιλιομέτρων (μονοπάτι Δασαρχείου Ξάνθης) για τον καταρράκτη του Λειβαδίτη. Διαβάστε τις οδηγίες για να επισκεφθείτε τον περίφημο καταρράκτη από τον χρήστη Taverna Kappadokas στο Facebook
Πριν ξεκινήσουμε το περπάτημά μας θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε πάρει για όλη τη παρέα αδιάβροχα, νερό και σοκολάτες σε περίπτωση υπογλυκαιμίας (αυτά τα πράγματα εξάλλου θα πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχουν πάντα στα σακίδια μας κάθε φορά που πάμε μια εκδρομή η οποία συνοδεύεται με περπάτημα).
Ξεκινώντας από την Ξάνθη ακολουθούμε τον δρόμο για την κωμόπολη τηςΣταυρούπολης και στην συνέχεια αφού περάσουμε τα χωριά Δαφνώνας καιΆνω Καρυόφυτο καταλήγουμε ύστερα από απόσταση 48 χιλιομέτρων στο χωριό Λειβαδίτης σε υψόμετρο 1.250 μέτρων.
Ενώ είμαστε πάνω στον δρόμο για Σταυρούπολη και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του Λυκοδρομίου, σε υψόμετρο 285 μέτρων, θα προσέξουμε μια διασταύρωση η οποία καταλήγει και αυτή στο χωριό του Λειβαδίτη μέσωΚαλλιθέας. Την συγκεκριμένη διαδρομή κατά τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο καλό θα ήταν να μην την ακολουθούμε γιατί λόγω των συχνών χιονοπτώσεων κλείνει και είναι δύσκολο να μας οδηγήσει στον προορισμό μας (είναι δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και δεν περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου). Αντίθετα την περίοδο του καλοκαιριού αποτελεί μιά πολύ ωραία διαδρομή.
Οι μετρήσεις και τα στοιχεία για τη διαδρομή ξεκινούν μπροστά από τηταβέρνα του Καππαδόκα σε υψόμετρο 1.250 μέτρων. Όταν λοιπόν εντοπίσουμε το μαγαζί μηδενίζουμε το κοντέρ του αυτοκινήτου μας και συνεχίζουμε το δρόμο που οδηγεί στο δασικό χωριό.
Όταν το κοντέρ μας δείξει ότι διανύσαμε απόσταση 4 χιλιομέτρων και 800 μέτρων συναντάμε στο αριστερό μας χέρι, διασταύρωση με δασικό δρόμο και ένα ξύλινο σπιτάκι στην άκρη του (υψόμετρο 1.180 μέτρα). Αν δούμε ότι ο δρόμος είναι καλός τότε συνεχίζουμε με το αυτοκίνητό μας, σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να το αφήσουμε στην διασταύρωση σε σημείο που να μην ενοχλεί τη διέλευση άλλων αυτοκινήτων και συνεχίζουμε με τα πόδια (μόνο στην περίπτωση που έχουμε 4x4 μπορούμε να συνεχίσουμε άφοβα προς τα μέσα).
Πρέπει να ξέρουμε ότι ο χωματόδρομος έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και 200 μέτρα μέχρι που να φτάσουμε στο σημείο του "πάρκινγκ" από το οποίο ξεκινάει και η κατάβασή μας στον καταρράκτη μέσω του μονοπατιού που έχει κατασκευάσει το δασαρχείο Ξάνθης (συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων). Αφού λοιπόν περπατήσουμε όλο το χωμάτινο δρόμο φτάνουμε στο πάρκινγκ(υψόμετρο 1.160 μέτρα) και κάνουμε ένα διαλειματάκι πριν ξεκινήσουμε την κάθοδό μας για να μη μας φανεί ατελείωτη η διαδρομή.
Μια ταμπελίτσα μας βοηθάει στο να βρούμε το μονοπάτι μας. Μέσα σε μια διαδρομή γεμάτη οξυές απολαμβάνουμε σε κάθε μας βήμα τα δώρα που μας χαρίζει η Φύση και κυρίως το πόσο "ανθρώπους" μας κάνει και αισθανόμαστε. Όσο κατεβαίνουμε προς τον προορισμό μας βλέπουμε ταμπέλες που μας ενημερώνουν για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ταμπέλες για να διατηρούμε καθαρό το μονοπάτι καθώς και παγκάκια τα οποία είναι τοποθετημένα σε θέσεις που έχουν ωραία θέα.
Περίπου κανένα εικοσάλεπτο αφού ξεκινήσαμε το περπάτημα (ήδη έχουμε περπατήσει 1 χιλιόμετρο και 30 μέτρα) στο μονοπάτι, συναντούμε ένα σπιτάκι το οποίο μας υποδυκνύει ότι έχουμε περπατήσει το μισό περίπου μονοπάτι. Από δω και κάτω μέχρι τον καταρράκτη συναντούμε τα τελευταία 970 μέτρα του διεθνούς μονοπατιού Ε6 το οποίο έρχεται από το χωριό του Λειβαδίτη. Κάτι τέτοιο το επιβεβαιώνει και ταμπελάκι Ε6 καρφωμένο πάνω σε δέντρο.
Αφού περπατήσουμε άλλα 100 μέτρα περίπου συναντούμε ένα βράχο από τον οποίο αν πάμε ακριβώς δίπλα του θα βρούμε μονοπατάκι ανηφορικό για λίγα μέτρα το οποίο μας οδηγεί σε θέση πολύ ωραίας θέας (σε υψόμετρο 990 μέτρων) και από την οποία μπορούμε να δούμε τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας (ή αλλιώς μικρό καταρράκτη), το νερό του οποίου αργότερα μαζί με το ρέμα που έρχεται από το Στραβόρεμα σχηματίζουν το εντυπωσιακό θέαμα που μας δίνει ο μεγάλος καταρράκτης. Επίσης φαίνονται και κορυφές από βουνά που ανήκουν στο νομό Δράμας.
Επιστρέφουμε στο μονοπάτι και συνεχίζουμε την καθοδική μας πορεία περίπου για κανένα τεταρτάκι ακόμη μέχρι που να αρχίσουμε να αισθανόμαστε κοντά στον προορισμό μας. Ένα ξύλινο γεφυράκι (σε υψόμετρο 865 μέτρων), πολλά τρεχούμενα νερά καθώς και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (που χτίστηκε στη μνήμη του Τηλέμαχου Σαμουρίδη ενός από τους πρώτους ανθρώπους που ανακάλυψαν τον καταρράκτη) υποδηλώνουν ότι πλησιάζουμε στο τέρμα της διαδρομής μας. Απομένουν μόλις 60 μέτρα ανηφόρας για να φτάσουμε στο "μπαλκονάκι" από το οποίο μπορούμε να θαυμάσουμε τον καταρράκτη σε υψόμετρο 885 μέτρων.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει ύψος 40 μέτρα και είναι από τους πιο μεγάλους των Βαλκανίων σε ότι αφορά τη ποσότητα και τον όγκο νερού. Όσες φωτογραφίες και να βγάλουμε όση ώρα και να καθίσουμε να τον απολαύσουμε ποτέ δεν είναι αρκετά για να μας ικανοποιήσουν. Κάθε φορά μας προσφέρει διαφορετικά συναισθήματα και σκέψεις.
Αφού λοιπόν έχουμε θαυμάσει το μοναδικό αυτό θέαμα έρχεται η ώρα της επιστροφής. Δύο πράγματα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Πρώτον ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την ανηφόρα που έχουμε στην επιστροφή να περπατήσουμε αρκεί να σκεφτούμε ότι έτσι κι αλλιώς κατεβαίναμε σιγά σιγά και με τον ίδιο περίπου ρυθμό θα ανεβούμε κιόλας. Αν θέλετε υπολογίστε και κανένα δεκάλεπτο για στάσεις όποτε αν κρατήσετε τον χρόνο καθόδου υπολογίστε κανένα τεταρτάκι περισσότερο για την άνοδο. Το δεύτερο που πρέπει να πρσέξετε είναι όταν φτάσετε στο σπιτάκι να ακολουθήσετε τη διαδρομή προς "πάρκινγκ" για να φτάσετε στο αυτοκίνητο σας.
Τελειώνοντας λοιπόν θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε τα εξής: Πρόκειται για ένα μονοπάτι 4 χιλιομέτρων το οποίο με το χωματόδρομο μαζί γίνεται 8 χιλιόμετρα και 400 μέτρα με υψομετρική διαφορά 295 μέτρα. Για την επιστροφή μας θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα πράγματα που θα πρέπει να έχουμε στο σακίδιο μας και στο να είμαστε όσο πιο ελαφρά ντυμένοι γίνεται γιατί πολλά ρούχα προκαλούν εφίδρωση και επομένως από τη δική μας πλευρά για να αναπληρώνουμε τα χαμένα μας υγρά θα πρέπει να προχωρούμε σε όσο γίνεται πιο συχνή ενυδάτωση.
Οι φωτογραφίες είναι από παλαιότερη (2006) επίσκεψή του OFFroader.gr στον καταρράκτη.
Απορία: Υπάρχει λογική απάντηση στην ερώτηση «Γύρισες»;
ΣΥΝΔΕΣΗ
Έχουμε 101 επισκέπτες εδώ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)